Збережімо первоцвіти!

 

Перші квіти після тривалої зими приносять величезну втіху для душі. Прогулянка до лісу ранньої весни – просто спокуса. Руки так і тягнуться до квітів… Але не поспішайте рвати це чудо!

Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, повністю нівечаться рослини.

Зірвали стеблину з трьома первоцвітами, а це означає, що загинуло 45 – 60 насінин. І як наслідок – відсутність нових рослин. Для того, щоб з насіння конвалії виросла доросла квітуча рослина, необхідно 7 – 8 років. Сам процес проростання насіння тривалий і складний.

Первоцвіти ще мають іншу назву – ефемероїди. Це слово грецького походження і в перекладі означає “скороминучий”, “швидкоплинний”. Така назва пов’язана з тим, що ці рослини дуже швидко зацвітають. Ефемероїди готуються до весни ще восени, накопичуючи в своїх цибулинах запаси поживних речовин, щоб раніше від інших рослин зустріти весну та потішити нас своєю красою. Їм не страшні ані сніг, ані злі морози – до примхливої природи ці ранні квіти чудово пристосувались. Але у них є інший ворог і від якого важко врятуватися – це ми з вами.

 

Поступово наші ліси збіднюються на ці чудові дарунки природи, серед яких первоцвіт весняний, підсніжник складчастий білосніжний, пролісок, мати-й-мачуха, сон-трава, конвалія, медунка, горицвіт весняний, білоцвіт весняний, ряст. Нині деякі види належать до категорії рідкісних і зникаючих рослин і занесені до Червоної книги – проліска сибірська, горицвіт весняний, первоцвіт дрібний, білоцвіт весняний, цикламен Кузнєцова.

Згідно ст. 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення погіршення середовища зростання рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, - тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 - 510 грн.) з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 - 850 грн.) з конфіскацією незаконно добутого.

Незаконне придбання чи збут рослин, занесених до Червоної книги України, згідно ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення тягне за собою накладення штрафу від дев'яти до двадцяти чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (153,00 – 408,00 грн.) з конфіскацією червонокнижних рослин чи без такої.

Крім цього, розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження одного екземпляра становить:

– підсніжника білосніжного (підсніжника звичайного) – 62 грн.;

– білоцвіта весняного – 62 грн.;

– шафрана Гейфеля – 62 грн.;

– білоцвіта літнього – 49 грн.;

– сон Шерфеля (сон білий) – 37 грн.

 

Первоцвіти – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів!

Не купуйте і не зривайте первоцвіти! Адже помилуватися ними можна і в лісі, не завдаючи при цьому шкоди і надаючи таку можливість іншим.
 

Розробка Divilon