Майструємо сонячну сушку для овочів та фруктів!

 

Сушіння - широко розповсюджений спосіб консервування. Він простий і зручний. При сушінні значно зменшуються маса і об'єм продуктів, що впливає на транспортні витрати, потреби в тарі і складських приміщеннях. Сушені фрукти і овочі при оптимальних умовах можна зберігати до 1 року, а в герметичній тарі - ще довше. Вони більш поживні та калорійні в порівнянні зі свіжими. А плоди, висушені за допомогою сонячних сушарок, містять більше вітамінів, ніж висушені за допомогою газу, електрики або дров.

 

 

Використання сонячних сушок – внесок у запобігання проблеми зміни клімату. Адже зазвичай населення використовує для сушіння овочів та фруктів або електричні печі, або традиційні печі на дровах. В обох випадках це призводить до надходження вуглекислого газу в атмосферу та посилення парникового ефекту. У випадку використання дров це ще й призводить до зменшення лісів. Тому сонячні сушки можуть бути чудовою альтернативою у даному випадку.

Тож пропонуємо Вам короткі інструкції щодо виготовлення сонячних сушок у домашніх умовах. Сонячні сушки можуть бути найрізноманітнішої конструкції та зовнішнього вигляду. Але при майструванні варто дотримуватись певних критеріїв. Зокрема, сонячна сушка має максимально використовувати сонячну енергію; бути простою у конструкції; бути легкою та компактною, щоб її легко можна було переміщати; завантаження-вивантаження продукції має бути простим та зручним, а матеріали для виготовлення мають бути доступними.

Ми пропонуємо варіант виготовлення сонячної сушки-шафи з металу. Металева сушка буде більш ефективною та довговічною порівняно із сушками із інших матеріалів. Для цього потрібно виготовити каркас із металевих брусків. Задні ніжки сушки повинні регулюватися за допомогою болтів. Дно і вентиляційні вікна на бокових сторонах сушки закривають металевою сіткою для захисту ягід від мух та інших комах. Бічні сторони, задню сторону і верх обтягують металевим листом (2 мм товщиною). На лицьовій стороні сушарки навішують двері. По висоті вертикальних стійок (знизу на висоті 50 см) сушки прикручують направляючі з брусків для деко. Дека виготовляють з брусків з дном із металевої сітки. Сушку встановлюють на добре освітленому сонцем місці під кутом нахилу до сонця. Деко заповнюють тонким шаром ягід або порізаними на скибочки яблуками, грибами тощо. Заповнені деко встановлюють на направляючих в сушці.

Розробка Divilon