Відмовся від споживання дров - змайструй свою сонячну сушку для фруктів та овочів

 

У сучасному світі широко відомий афоризм: "До людини – існує ліс, після людини – пустеля". Справедливість цього вислову підтверджується на різних континентах і на прикладах багатьох країн. Дуже часто екологічні біди починаються з винищення лісів. Україна в цьому відношенні – не виняток.

 

Ліси мають величезний вплив на клімат і стан ґрунтів. Масове вирубування дерев може спричинити раптові зміни температури (холодніше взимку, тепліше влітку), знесення родючого шару ґрунту. Як результат, на місці вирубаних лісів утворюються пустелі.

За підрахунками вчених, за один сонячний день гектар лісу поглинає з повітря 120-280 кг вуглекислого газу і виділяє 180-200 кг кисню. Одне дерево середньої величини виробляє достатню для дихання трьох людей кількість кисню. Гектар хвойного лісу затримує 40 тонн пилу, а листяного — 100 тонн. Вирубування лісу чітко корелює з проблемою зміни клімату, яка на сьогоднішній день є найбільшою проблемою людства.

Збереження лісу та запобігання надходженню парникових газів в атмосферу є надзвичайно важливим завданням на сьогоднішній день, яке повинно бути пріоритетом для кожної людини на планеті.

Існує безліч способів зробити свій внесок у вирішення даних проблем. Але Вашій увазі пропонується якісно новий та приємний спосіб. Це використання сонячних сушок для сушіння овочів, фруктів, грибів, трав та іншого. Загальновідомим є факт, що сушіння овочів та фруктів є найкращим способом збереження даних продуктів, адже у сировині зберігаються майже всі вітаміни та поживні речовини. Зазвичай населення використовує для сушіння овочів та фруктів або електричні печі, або традиційні печі на дровах. В обох випадках це призводить до надходження вуглекислого газу в атмосферу та посилення парникового ефекту. У випадку використання дров це ще й призводить до зменшення лісів. Тому сонячні сушки можуть бути чудовою альтернативою у даному випадку.

На території Малинського, Радомишльського та Коростишівського районів Житомирської області з жовтня 2012 року розпочато проект Програми малих грантів Глобального екологічного фонду «Сонячна енергія  на службі зеленої садиби».

Мета проекту – демонстрація та практичне використання можливостей сонячної енергії для сушки пловооовочевої та ягідної продукції, з відмовою від спалення органічного палива та використання електричної енергії на ці цілі, як шлях до вирішення проблеми зміни клімату на локальному рівні та складова «зеленого туризму».

В рамках Проекту передбачається проведення серії семінарів, майстер-класів та інших заходів, спрямованих на набуття практичних навичок у виготовленні сонячної сушилки та проведенні сушки плодово-овочевої продукції, а також розповсюдження інформаційно-просвітницьких матеріалів, які допоможуть посилити демонстраційні можливості та підвищити рівень екологічної обізнаності щодо переваг Житомирщини як благодатного регіону для розвитку зеленого туризму з практичними заходами щодо збереження довкілля.

 

Розробка Divilon