Досвід впровадження проектів ПМГ ГЕФ в Житомирській області

 

В Житомирській області відбувся робочий візит представників ПМГ ГЕФ України та Молдови, ПРООН в Україні та Неурядової мережі ПМГ ГЕФ.

Учасники заходу познайомилися із проектами, які реалізовуються за підтримки ПМГ ГЕФ. Зокрема, було презентовано проект "Збереження та відновлення природного різноманіття в басейні річка Мика". Особливий наголос в реалізації проекту робиться на збереження рослинного різноманіття, тому під час презентації даного проекту було зроблено огляд основних методів збереження фіторізноманіття, проаналізовано їх переваги та недоліки, а також обговорені перспективи їх застосування для збереження рідкісних видів Житомирщини. Учасників презентації було ознайомлено із рідкісними видами та рослинними угрупованнями басейну р. Мика, які було виявлено під час літніх експедицій за участі науковців НАУКМА. Також представлено основні інвазійні види на території регіону, які становлять значну загрозу для природного біорізноманіття.

До уваги учасників заходу було також представлено проект на тему "Розвиток спроможності Інфо-центру з питань зеленого туризму на Житоморщині як приклад синергії та партнерства у вирішенні питань зміни клімату, енергоефективності та освіти в інтересах сталого розвитку". Було здійснено візит до Інфо-центру з питань зеленого туризму у с. Лутівка, де сільська громада представила основні види екологічно дружньої діяльності на території регіону, які пропонуються для туристів, зокрема наступні: виготовлення букетів та оберегів із сухоцвітів; екскурсії по гриби та ягоди; заготівля фруктів, грибів та ягід за допомогою сонячних сушилок; проведення кулінарних майстер-класів; виготовлення виробів із дерева та лози та багато іншого.

Розробка Divilon