Ярмарка знань ПМГ ГЕФ

 

 

Всеукраїнською громадською організацією «Розвиток та Довкілля»  у співпраці з Неурядовою мережею громадських організацій Глобального Екологічного Фонду (ГЕФ), яка нараховує близько 70 організацій,  та за підтримки Програми малих грантів ГЕФ і Програми Розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Ботанічному саду ім. академіка О.Фоміна (м. Київ) 20-21 травня 2014 року було проведено Ярмарку знань Програми Малих Грантів ГЕФ.

В заходах прийняли участь близько 200 осіб, представники системи ООН в Україні, ПРООН в Україні, Програми малих грантів Глобального екологічного фонду, Державної екологічної академії післядипломної освіти, Донецького національного технологічного університету, “Інституту Біології”, Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка. Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка, Рівненського аграрного коледжу, Бугринського агротехнічного коледжу, Чернігівського обласного ліцею для обдарованої сільської молоді та управління, Луганського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, Центру екстетичного виховання Шосткінської міської ради, гімназії Апогей, близько 12 шкіл, 30 громадських організацій, підприємств та устав - партнерів ГЕФ ПМГ з 8 областей України – Луганської, Житомирської, Чернігівської, Черкаської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Київської та м. Києва.

Ярмарка знань ПМГ ГЕФ стала платформою для обміну досвідом, знаннями та навичками, набутими під час реалізації проектів Програми малих грантів Глобального екологічного фонду  (ПМГ ГЕФ), які спрямовані на вирішення глобальних екологічних проблем. Проведення Ярмарки знань надало можливість поширити інформацію серед широкого кола громадськості, представників наукових інституцій, державних органів влади, шкіл та середніх та вищих навчальних закладів, ЗМІ щодо можливостей, найкращих напрацювань та практик в рамках проектів ПМГ

Учасники програми, в тому числі громадські організації, які працюють на локальному рівні на Луганщині, Житомирщині, Рівненщині, а саме «Розвиток та довкілля», «Сталий розвиток – гармонія суспільства», «Екомережа», «Біологічний щит», «Екоклуб Паросток», «За чисте довкілля», «Хвиля», «Екоклуб Зелена Житомирщина», «ЕКОРОЗВИТОК», «Екологічна Україна», «Оберіг», «Зелене зростання», вже вкотре довели дієвість та практичне впровадження одного з  основних принципів забезпечення сталого розвитку: «місцеві дії – глобальні переваги». Відповідно до цього принципу, який підтверджений досвідом громадських організацій в усьому світі, і зокрема партнерів та мережі ПМГ ГЕФ в Україні,  - найбільш дієвим способом вирішення глобальних екологічних проблем є залучення до цього процесу місцевих громад задля отримання безпосередніх результатів. Такі результати, учасники Ярмарки могли бачити власними очима, відчути на дотик, смак, виробувати на Ярмараці, зробити власні зразки та дещо взяти на собі «в кишеню та до думки»  (якщо практики потребують часу та орієнтовані на середньо- та довго- строкові результати).  Так, на ярмарку були представлені сконструйовані за власною розробкою сонячні сушки Луганщини та Житомирищини, вироблені в рамках проектів пілети як екологічне чисте альтернативне паливо, електричні енергозберігаючі лампи, які допомогають цілому селу/громаді покращити добробут та стати енергоощадливими, бути прикладом для іншим громад. Учасники мали змогу порадувати своїх рідних та друзів, взявши з собою для приготування  духмяного чаю, цілющого узвару, запашаної юшки та інших страв, продукцію з сонячної сушки (фрукти, ягоди, гриби, лікарські трави тощо). Крім того, громадськість та громади довели, що можуть не тільки добре працювати, але й бути гармонійними людьми, тобто подарувати радість через проведення майстер-класу та відпочити душею з гарною українскою піснею та танком. Мелодійною піснею радував хор з Рівненщини за підтримки ГО «За чисте довкілля».

 

Учасники мали змогу провести власний майстер-класу та взяти участь  в майстер-класах інших учасників, таких як «Український оберіг з сухоцвіту» (Житомирщина), «Краплинка добробуту» (Луганщина), «Український рушник як мамина пісня з використанням техніки вишивки бісером та нитками» та  «Чарівний коштик з атласних стрічок» (Сновидовиька ЗОШ),  «Екосувенір» (Сумщина), «Вироби з солоного тіста» (Рівненщина), екогра «Зелений менеджер» (Києво-Могилянської академія та Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління),  «Екоодяг з вторинної сировини» (Рівненщина).  В рамках Ярмарки був проведений тренінг  «Програма малих грантів ГЕФ: синергія національних та локальних пріоритетів, міжнародних зобов'язань, процедур та політик», який дав змогу закріпити та обговрити отриманий досвід екологічного управління та набути нові знання з питань націнальної екологічної політики та міжнародного управління проектами в сфері екології.

 

А просто відпочити в тиші та побути наодинці можна була на фотовиставці «Ландшафти Луганщини» та серед підводного світу художника, рекордсмена світової книги рекордів Гіннеса  Олександра Білозора «Живопис з океанського дна». Випробувати власні ковальські здібності бажаючі могли на майстер-класі з ковки «Явлення вогню та мечу» Олександра Ковальчука та Ірини Пастернак, а також поспілкувати та почути думки поета та народного артиста України Андрія Демиденка.  

За результатами учасники заходу підписали підписали Меморандум, в якому засвідчені наміри  про подальше партнерство, співробітництво,  обмін кращими практиками, досвідом як в рамках співпраці за Програмою малих грантів Глобального  екологічного фонду, так і за її межами. Меморандум підписали більше 50 організацій, в тому числі громадські організації, наукові інституції, загальноосвітні, середні та вищі навчальні заклади, підприємства та організації – партнери ПМГ ГЕФ.  А закінчився Ярмарок, як  заведено в Україні, гарною піснею та танком, врученням  сертифікатів учасників екологічної гри  «Зелений менеджер», та справжнім показом мод, але з вторинної сировини, оскільки Ярмарка Екологічна.

Дякуємо всіх учасникам і партнерам за їх внесок, практику та досвід. Бажаємо всім натхнення, здійснення всіх планів, втілення їх в життя задля розвитку зелених ініціатив та розбудови зеленої економіки під тим же незмінним гаслом від ПМГ ГЕФ «Локальні дії – глобальна користь».

Розробка Divilon