Найдивовижніші навколосвітні подорожі: лідирує екотранспорт

7 січня 1887 року Томас Стівенс із Сан-Франциско завершив першу навколосвітню подорож на велосипеді. За три роки мандрівнику вдалось проїхати 13500 миль та почати нову сторінку в історії навколосвітніх подорожей. Сьогодні про найдивовижніші мандрівки. 

Подорож навколо світу Томаса Стівенса на велосипеді
У 1884 році «чоловік середнього зросту, одягнений в синю поношену фланелеву сорочку та синій комбінезон… засмаглий, як горіх… з настовбурченими вусами» – саме так зображали Томаса Стівенса тогочасні журналісти – придбав велосипед «пенні-фартинг», прихопив мінімальний запас речей, Smith & Wesson 38-го калібру і вирушив у дорогу.
Стівенс перетнув увесь північноамериканський континент, проїхавши 3700 миль, і опинився у Бостоні. Там у нього і сяйнула думка про навколосвітню подорож.

До Ліверпуля він приплив пароплавом, проїхав через Англію, паромом переправився у французький Дьєпп, перетнув Німеччину, Австрію, Угорщину, Словенію, Сербію, Болгарію, Румунію та Туреччину. Надалі його шлях пролягав через Вірменію, Ірак та Іран, де він провів зиму як гість шаха. У проїзді через Сибір йому відмовили.
Мандрівник переправився через Каспійське море в Баку, дістався до Батумі залізницею, а потім пароплавом поплив до Константинополя та Індії. Далі – Гонконг і Китай. А кінцевою точкою маршруту стала Японія, де Стівенс, за його ж зізнанням, нарешті зміг відпочити.

 

Навколосвітня подорож на джипі-амфібії

В 1950 році австралієць Бен Карлін вирішив здійснити навколосвітню подорож на своєму модернізованому джипі-амфібії. Три чверті маршруту з ним пройшла його дружина. В Індії вона зійшла на берег, а сам Бен Карлін завершив свої мандри у 1958 році, проїхавши 17 тис. км водою та 62 тис. км сушею.

Навколосвітня подорож на повітряній кулі

У 2002 році американець Стів Фоссетт, співвласник фірми Scaled Composites, який до того часу вже встиг завоювати славу авіатора-авантюриста, облетів навколо Землі повітряною кулею. Зробити це він намагався не один рік і досягнув мети з шостої спроби. Політ Фоссетта став першим в історії навколосвітнім одиночним перельотом без дозаправки та зупинок.

 

Навколосвітня подорож на таксі
Якось британці Джон Елісон, Пол Арчер та Лі Пернел на ранок після пиятики підрахували пов’язані з нею витрати і виявили, що таксі до дому буде коштувати їм набагато дорожче, ніж сама випивка. Імовірно, хтось вирішив би випивати вдома, але англійці вчинили радикально: вони придбали лондонський кеб 1992 року випуску і відправились у навколосвітню подорож. Як результат – за 15 місяців вони проїхали 70 тис. км і увійшли в історію як учасники найдовшої поїздки на таксі. Історія замовчує, щоправда, про їхню активність у подорожніх пабах.

 

Навколосвітня подорож на давньоєгипетському очеретяному човні
Норвежець Тур Хейердал здійснив трансатлантичний перехід на легкому очеретяному човні, змайстрованому за макетом давніх єгиптян. На своєму човні «Ра» йому вдалось досягти берега Барбадоса та довести, що давні мореплавці могли здійснювати трансатлантичні переходи. Необхідно зазначити, що це була друга спроба Хейердала. За рік до цього він і його команда ледь не загинули, оскільки судно через конструктивні недоліки невдовзі за декілька днів після старту почало гнутись і розламалось на частини. У команді норвежця був відомий радянський тележурналіст і мандрівник Юрій Сенкевич.

 

Навколосвітня подорож на рожевій яхті
Сьогодні титул наймолодшої мореплавательки, яка зуміла здійснити одиночне навколосвітнє плавання, належить австралійці Джесіці Вотсон. Їй було всього 16 років, коли 15 травня 2010 року вона завершила свою мандрівку, яка тривала 7 місяців. Рожева яхта дівчини перетнула Південний океан та екватор, обійшла мис Горн, перепливла Атлантичний океан, підійшла до берегів Південної Америки, а потім через Індійський океан повернулась до Австралії.

 

Навколосвітня подорож мільйонера на велосипеді
75-річний мільйонер, колишній продюсер естрадних зірок і футбольних команд, Януш Рівер повторив експеримент Томаса Стівенса. Він круто змінив своє життя, придбавши у 2000 році за $50 доларів гірський велосипед і вирушивши у дорогу. З того часу Рівер побував у 135 країнах і проїхав більше 145 тис.км. Він вивчив із десяток іноземних мов і встиг 20 разів побувати у полоні у бойовиків. Не життя, а справжня пригода.

 

 

 

 

Розробка Divilon