Візит координатора системи ООН в Україні Ніла Вокера на Полісся

В середині серпня 2015 року під час робочого візиту пан Ніл Вокер, Координатор системи ООН в Україні, Постійний представник ПРООН ознайомився та побачив досягнення та здобутки Поліського краю.

Центральна площа міста Малина продемонструвала прихильність міста енергоефективним технологіям в системі вуличного освітлення. А відвідання міської лікарні показало, що використання альтернативних джерел енергії, зокрема сонячної для забезпечення гарячого водопостачання є можливим, екологічно дружнім, ефективним та простим у використанні. Встановлення сонячних колекторів відбулося завдяки підтримці Програми малих грантів (ПМГ) Глобального екологічного фонду, яка в квітні цього року розпочала нову ініціативу спільно з малинською громадою щодо популяризації використання сонячних батарей в малих містах Житомирської області. Сонячні колектори міської лікарні дозволяють нагрівати понад 800 л води. Коефіцієнт їх корисної дії полягає в тому, що чим, частіше використовується гаряча вода, чим частіше треба за допомогою енергії сонця її підігрівати, тим ефективніше та надійніше працює вся система. В Малині пан Ніл Вокер зустрівся з Олексієм Шостаком, мером міста, членами команди проекту щодо запровадження сонячної енергії, представниками місцевої громадської організації «Відкритий світ» та працівниками місцевої лікарні, в якій впроваджується проект. Малинська громада на постійній основі підтримує впровадження екологічно дружніх технологій, підвищує обізнаність громади практичними кроками. Свідченням цього є щорічний Екофест, який проходить в місті.

Також під час візиту Постійному представнику ООН пану Ніл Вокеру в Малинському лісгоспі було презентовано проект Програми малих грантів ГЕФ, спрямований на вирішення проблеми деградації земель, забруднених радіонуклідами.

Під час виступів координатор проекту пані Наталія Цуман, представник Житомирського національного агроекологічного університету, директор Інституту сільського господарства Полісся Руслан Рудик та представник Інституту Оксана Вишневська розповіли про особливості технології та системи створення культурного пасовища на пілотній ділянці с. Кам’янка Олевського району Житомирської області. Зокрема, було зазначено, що радіонуклідами в Україні 3,1 млн гектарів ріллі, більше 1,5 млн га лісів і садів та понад 1000 населених пунктів. На радіоактивно забруднених територіях дев’яти районів Житомирської області площа сільськогосподарських угідь становить 618 тис. га, або 42% від загально обласної площі цих угідь. Найвищий рівень забруднення цезієм-137 від 5 до 15 Кі/км2 мають сільськогосподарські угіддя в господарствах таких районів: Народицькому – 35,3%, Коростенському – 14,6, Лугинському – 13,0 та Овруцькому – 7,6%.

Запропонована науковцями Житомирського національного агроекологічного університету, Інституту сільського господарства Полісся НААН України, Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління технологія, завдяки використання спеціально підібраних сумішок трав із різними строками дозрівання, дозволить відновити деградовані землі, виведені з ріллі внаслідок аварії на ЧАЕС, забезпечити надходження пасовищного корму протягом 170-180 днів, закласти умови 7-річного укісно-пасовищного використання із виведенням радіонуклідів з ґрунту, підвищити його родючість.

Візит пана Ніла Вокера, Координатора системи ООН в Україні до Полісся продовжився в селі Остки, Рівненської області, де він зустрівся з Миколою Кушніром, головою Рокитнянської районної державної адміністрації та Віктором Охремчуком, головою Сновидовицької сільської ради. Разом із представниками місцевої влади та громади, громадськими активістами, представниками Рівненського аграрного коледжу та молодіжних еко-клубів Координатор системи ООН взяв участь у пішому турі до об’єктів проектів ПМГ. Він дізнався про те, який внесок робить громада у збереження та відновлення флори і фауни Полісся.

Під час поїздки він також відвідав Остківську школу та зустрівся з партнерами проектів ПМГ, Миколою Лопугою, директором Сновидовицької школи та представниками громадських організацій, зокрема, Світланою Тітечко, головою дитячої громадської організації екоклубу «Паросток», Віктором Хомичем, головою молодіжної організації «Смарт» та членом громадської ради Сарненської районної держадміністрації, а також з Василем Кузьмичем, головою Рівненської обласної громадської організації «За чисте довкілля», яка впроваджує проект ГЕФ ПМГ, пов'язаний з виробництвом альтеративного палива (деревних пелет).

В ході свого візиту пан Ніл Вокер відзначив «високу внутрішню енергію та потенціал представників Полісся, який надає їм натхнення робити добрі справи в сфері енергоефективності та вирішення глобальних екологічних проблем.»

Розробка Divilon