На першій британській вулиці «вільній від вуглецю» з’явились мешканці

 

У прибережному містечку Саут Шілдс (South Shields) нещодавно з’явилась найекологічніша вулиця у Великобританії. Вона називається Сінклер Мідовс (Sinclair Meadows) і складається з дев’яти трикімнатних будинків та великого 12-ти квартирного будинку, які сконструювала некомерційна організація Фор Хуасінг Груп (Four Housing Group).

Кожна зі споруд побудована з натуральних матеріалів з використанням деревини кедра, коноплі, вапна та обшита деревиною зовні. Крім того, що вони надійно затримують CO2, ці матеріали біорозкладні та їх легко переробити, якщо будинком не користуватимуться. Архітектори намагались повернути будинки на південь, щоб забезпечити максимальну доступність сонячних променів, які ще й обігріватимуть будинок всередині. Такі споруди вирізняються своєю високою термоізоляцією, але мешканці можуть користуватись спільним бойлером, який опалюється переробленою деревиною.

На вулиці також встановлено спільний підземний резервуар для накопичення дощової води, яку можна використовувати, наприклад, для змивання унітазу, прання або посудомийної машини. Це північна Англія, тому води повинно вистачити всім.

На дахах будинків встановлено сонячні панелі, тому попит на електроенергію забезпечуватиметься прямо на місці. У кожного з мешканців вулиці буде прямий доступ до лічильників свого будинку, щоб навчитись використовувати енергію максимально ефективно.

Для кожної квартири виділено невелику ділянку землі з компостною ямою та невеликою повіткою для вирощування овочів та фруктів. Також на вулиці є шпаківні та обладнані місця для годування місцевих тварин, які, судячи з усього, будуть потроху їсти врожай. Але нічого страшного, бо ми вважаємо, що нові господарі, які прагнуть сягнути більш високого рівня життя, з часом усе налагодять. Будівництво завершилось у вересні 2012 року, і зараз на нову екологічну вулицю переїжджають перші мешканці.

Розробка Divilon