Нове відкриття пояснює вимирання бджіл

 

Більше не секрет, що бджоли зникають протягом вже майже десятиліття, і вчені зі шкіри пнуться, щоб зрозуміти чому. Деякі джерела вважають, що цілі бджолині родини по всьому світі зникають через використання пестицидів, електромагнітні частоти, кліщів та навіть генетично модифіковані сільськогосподарські культури, але вас вразить відкрита дослідниками причина загибелі бджіл.

Згідно з останньою доповіддю в Quartz, перше у своєму роді дослідження встановило, що численна кількість бджіл вимирає від перехресного зараження пилку пестицидами.

 

«Вчені все ще прагнуть віднайти, що ж саме спричинило так званий Синдром Руйнування Колоній (СРК), який винищив за останні 6 років близько 10ти мільйонів бджолиних вуликів на суму в 2 мільйони доларів США. (…) Науковці Університету штату Меріленд та Департамент з питань сільського господарства США виявили смертоносну суміш з пестицидів та фунгіцидів, яка забруднює пилок, що його бджоли збирають для своїх вуликів. Це відкриття вперше пояснює, чому гине велика кількість бджіл, хоча й не дає відповіді, що саме спричиняє СРК, коли заразом гине цілий вулик».

В іншому дослідженні, оприлюдненому на PLOS ONE, науковці зібрали пилок у вуликах на східному узбережжі, в тому числі з полів, де вирощують журавлину та кавун, та згодували його здоровим бджолам. У піддослідних бджіл спостерігався серйозний спад у здібності протистояти паразиту, що загалом і спричиняє Синдром Руйнування Колоній.

У пилку, який був згодований бджолам, в середньому містилося дев’ять різних пестицидів та фунгіцидів, а один із зразків містив смертельну дозу з більш, ніж 20 різних хімікатів. Окрім того, дослідники виявили, що бджоли, які вживали пилок з фунгіцидами (протигрибкові сполуки), були втричі вразливішими до зараження цим паразитом.

До яких висновків приходить це дослідження?

Фунгіциди відіграють важливішу роль у виникненні Синдрому Руйнування Колоній, ніж стверджували попередні гіпотези. В той час як неонікотиноїди (спричиняють в комах надмірну нервову активність) завжди пов’язували з масовою загибеллю бджіл, фунгіциди досі сприймаються як нешкідливі. Дослідження показує, що більш, ніж пестициди самі по собі, бджолиним колоніям шкодять саме поєднання токсичних хімікатів.

 

На жаль, до загальної картини додається ще й те, що регулювати потрібно не тільки типи хімікатів, але й способи їхнього розпорошення. Те, що зразки, випробувані на бджолах, були зібрані не з культурних рослин, а з бур’яну та диких квітів, означає, що сам вид комах як таких піддається шкідливому впливу пестицидів більше, ніж нам здавалося.

 

У своєму дослідженні автори підсумовують: «Слід приділяти більше уваги впливу на бджіл-медоносів пестицидів з-поза поля, сферою досліджень на якому розташовані вулики. В зразках пилку ми виявили 35 різних пестицидів та високий рівень фунгіцидів. Концентрація таких інсектицидів (сполук проти комах), як есфенвалерат та фосмет, була вищою за середню смертельну дозу як мінімум в одному із зразків.

Хоча взагалі фунгіциди вважаються нешкідливими для медоносних бджіл, ми спостерігали зростаючу імовірність зараження ноземою (тип паразита) у бджіл, що вживали пилок з їх високим вмістом. Отримані результати підкреслюють потребу в дослідженні сублетальних (таких, що викликаюсь системні порушення, але не призводять до смерті - примітка ред.) наслідків фунгіцидів та інших хімікатів, що від них страждають бджоли, які годуються в сільськогосподарському оточенні.

І хоча ситуація здається зрозумілою — химікати, розпорошені по сільськогосподарських рослинах, вбивають бджіл, — її окремі деталі все більше ускладнюються. Постають такі питання: чим саме оприскувати рослини? Де, як і коли можна мінімізувати негативний вплив на бджіл та інших запилювачів, одночасно підтримуючи рослинництво?

Розробка Divilon